Berba i skladištenje paprike

Više
06 okt 2020 11:22 - 06 okt 2020 11:23 #42948 od Veličković Violeta
Berba i skladištenje paprike
U prvo vreme plodovi se beru svakih 5-6 dana, a u vreme glavne berbe svaka 2-3 dana. Obranu papriku treba u što kraćem vremenu sortirati i pripremiti za tržište. Pakujenje se vrši u duboke otvorene letvarice, u kartonske kutije ili u mrežaste plastične vrećice.
S obzirom na to da je paprika lako kvarljiva roba, ne podnosi duže uskladištenje u običnim skladištima. Pri čuvanju u hladnjačama, u ambalaži koja je štiti i omogućuje provetravanje, na temperaturi između 2-4 ºC, može se uskladištiti 4-6 nedelja.
Berba paprike u zavisnosti od momenta zasnivanja proizvodnje, sortimenta i tehnologije izvodi se uglavnom od jula meseca pa do novembra.Paprika za svežu potrošnju bere se u fazi tehnološke zrelosti, kad plodovi dostignu punu veličinu i dobiju karakterističan sjaj, ali pre nego što počnu da crvene. Plodovi se beru pažljivo jer se krti lastari lako lome. Berba se obavlja približno svakih 10-15 dana. Ukoliko se desi da na paprici ostavimo plodove da sazre,(fiziološka zrelost) ona prestaje da cveta. Tamo gde plodove beremo biljka nastavlja da cveta i donosi plodove.
Berba industrijske paprike vrši se od kraja avgusta meseca pa do prvih mrazeva kad je paprika u fiziološkoj zrelosti i ima crvenu boju
Kod ručne berbe paprike, plodovi se nakon otkidanja klasiraju i stavljaju u kartonske kutije dimenzija 50x40x25 cm. Za snabdevanje trgovina paprika se pakuje u kartonske kutije obložene folijom.
Paprika ne sme da bude povređena jer dolazi do infekcije i brzog truljenja plodova. Paprika se može čuvati 20 dana na temperaturi 0C pri temperaturi 5C tri nedelje i pri temperaturi 10C oko 16 dana.

PSSS Beograd
Violeta Veličković
Last edit: 06 okt 2020 11:23 by Veličković Violeta. Razlog: progutano slovo

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.516 sekundi
Powered by Kunena Forum