Pravilno đubrenje zimske salate- Mira Miljković

Više
17 dec 2020 11:06 #43800 od Miljković Mira
Često proizvođači zbog kratkog vegetacionog perioda salate(30-60 dana) ne posvećuju dovoljno pađnje pri gajenju ove kulture, pa su prinosi niži i lošijeg kvaliteta. Salata ima plitak korenov sistem, jako osetljiv na soli i visok sadržaj hlora ( pa je poželjno prihranu obavljati sa đubrivima koja ne sadrže hlor). Pored održavanja optimalne vlažnosti, važno je i pravilno snadbevanje hranjivim materijama, pre svega azot, fosfor, kalijum i kalcijum. Potrebe za hranjivima su 30mg/m2 N. 10-15mg/m2 P2O5 i 40-45mg/m2 K2O. Što se tiče izbora zemljišta, salati odgovaraju kvalitetna skeletna zemljišta, srednje laka, neutralna do blago kisela zemljišta pH 6,5-5,7.
Za dobru i kvalitetnu proizvodnju od presudnog značaja je optimalno snadbevanje azotom. Veće količine mogu da utiču na produženje vegetacije, usporava se rast i formiranje glavica, dok se listovi deformišu i postaju zadebljali i naborani i grubi tamne boje. Suvišak azota dovodi do pada kvaliteta, a usled nedostatak azota usporava se rast i razvoj biljaka. Na listovima dolazi do hloroze i to prvo na donjim starijim listovima. Usled većih nedostataka azota izostaje formiranje glavice. Salata ima najveće potrebe za fosforom u početnim fazama razvoja, pa je od izuzetne važnosti količine dodavati predsetveno. Nedostatak fosfora usporava rast i razvoj biljaka. Na usvajanje kalijuma temperatura nema uticaj za razliku fosfora i azota, ali zato viši sadržaj soli može da utiče na slabije usvajanje kalijuma. u nekim slučajevima dolazi do blage deformacije listova, a na starijem lišću se javljaju hlorotične fleke. Važnu ulogu u ishrani salate ima i kalcijum. Nedostatak kalcijuma se manifestuje u pojavi hloroze na rubovima listova, rubna palež lista.List dobija tamnu boju i naboran je.
Salata je osetljiva na nedostatak mikroelemenata Bora i Mangana. Ako se usev navodnjava mikrorasprskivačima, prihrana se vrši granulisanim đubrivima. Ukoliko se navodnjavanje vrši sistemom kap po kap onda se prihrana vrši istovremeno sa navodnjavanjem.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.384 sekundi
Powered by Kunena Forum