MALO GAJENO POVRĆE- FIZALIS-Mr Anka Kačarević

Više
20 dec 2020 18:47 #43839 od Kačarević Anka
Fizalis je jednogodišnja dikodiledona biljka koja je kod nas malo rasprostranjena. Gaji se zbog okruglih plodova žute ili ljubičaste boje, prekrivene suvom čašicom. Plod sadrži 8-10% suve materije, a bogat je šećerima, pektinom i vitaminom C. Fazilis poseduje veoma jaka antioskidativna svojstva. Iz razloga što je je bogat beta karotenom pojačava žaštitni antioksidativni program za ceo organizam. U ishrani se koristi u svežem stanju, mariniran, za spravljanje variva, slatka ili se suši.
Poreklom je iz toplih krajeva Amerike pa je toploljubiva biljka. Optimalna temperatura za nicanje iznosi 22-250C a za generativne organe 250C. Zahteva dovoljno svetlosti i vode kao i ostale vrste iz familije (paradajz). Uspeva na različitim tipovima zemljišta sem kiselih i zaslanjenih.
Fizalis se gaji iz rasada ili direktno iz semena. Pri proizvodnji iz rasada setva je polovinom marta, a sadi se krajem aprila -početkom maja na rastojanje 70x60-70cm. Za proizvodnju iz rasada potrebno je oko 200g semena za hektar proizvodnje. Pri direktnoj setvi, setva je početkom aprila rastojanje između redova redova 70cm, a u redu 30-40cm. Za direktnu setvu potrebno 1-1,5 kg/ha semena.
Negu useva čine dva do tri međuredne obrade, zalivanje, prihranjivanje u fazi cvetanja NPK đubrivima, a posle prve berbe folijarno.
Fizalis neprekidno cveta i donosi plodove sve do prvog mraza. Kod zrelog ploda čašica koja ga obavija postaje prozračna. Dužim stajanjem plodova u čašici plodovi poprimaju gorak i neprijatan ukus.
Zavisno od vrste i uslova gajenja prinos varira od 15-50t/ha.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.295 sekundi
Powered by Kunena Forum