Proizvodnja rena

Više
22 mar 2021 11:45 #45127 od Pantelić Ljubodrag
Sadnja rena se može obaviti na jesen i na proleće.Reznice se rasađuju na ravnu površinu, grebene ili gredice u vertikalnom,kosom i horizontalnom položaju.
Vertikalna sadnja obavlja se mašinski a reznice su dužine oko 15cm. Koso se postavljaju (ručni ili mašinski) u otvorene brazde, tako da je vrh oko 10cm ispod površine zemljišta. Horizontalan način podrazumeva polaganje reznice u otvorene brazde na rastojanju 60-80 x 30-50 centimetara, ali u dvoredne i troredne trake. Na lakim zemljištima dubina je 6, a na srednje lakim 2-4cm.
Za gajenje izabrati duboko, plodno i rastresito zemljište neutralne ili slabo kisele reakcije (černozem, livadske crnice i gajnjače).
Nepogodna su teška, zbijena i močvarna, ali i suviše laka, peskovita zemljišta s izrazito niskim sadržajem humusa.
Ovo povrće je tolerantno na sušu, jer razvija snažan koren te na taj način koristi vlagu iz dubljih slojeva zemljišta. Biljke tokom suše ne pokazuju znake uvenuća. Međutim ako suše duže potraju koren postaje sitan i drvenast.
Nedostatak vlage se nepovoljno odražava tokom perioda intenzivnog formiranja listova.
Na previše vlažnom zemljištu nadzemni deo biljke se suši, koren prestaje da raste, a na težim počinje i da truli. Veoma je osetljiv na velike promene zemljišta i vazdušne vlage.Učestalo smenjivanje sušnih i kišnih perioda ili nepravilno navodnjavanje dovodi do deformisanja korena, koji gubi kvalitet.
Ren, inače klija i niče na 3-4 °C, a najbolje raste na 17-20°C . Na visokim temperaturama se umanjuje ili u potpunosti obustavlja sinteza ugljenih hidrata u listovima i korenu. Takve biljke su manje tolerantne na hladnoću i promene temperature.
Svetlost utiče na hemijski sastava korena, posebno sadržaj šećera te ga ne bi trebalo gajiti u jačim zasenama.
Ren ne treba gajiti u voćnjacima, vinogradima i sličnim mestima, što je česta pojava kada se radi o gajenju na manjim površinama.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.343 sekundi
Powered by Kunena Forum