ГАЈЕЊЕ РАНОГ КУПУСА

Više
29 dec 2021 08:00 #48553 od Mijušković Dragan
ГАЈЕЊЕ РАНОГ КУПУСА
За успешну повртарску производњу неопходно је обавити агрохемијску анализу земљишта ради добијања препорука ђубрења и прихране.
Уколико знамо да потребе за храњивим материјама код купуса су изражене, по количини изнетих хранива спада међу првим повртарским културама.. Највеће приносе добијамо комбинацијом органских и минералних ђубрива. Основно ђубрење изводимо с јесени заоравањем стајњака 20-40 т/ха и минералним ђубривима НПК формулације 8:16:24 или сличне формулације у количини од 400-500 кг/ха, у новије време све се више користе гранулисана ђубрива која имају сличан садржај азота и фосфора а израженији калијум која су оплемењена и микро елементима који су неопходни за постизање стабилних приноса.
До расађивања треба унети 1/3 или 2/3 фосфора и калијума. Остатак се додаје у две прихране, прву изводимо 2-3 недеље након расађивања приликом међуредне обраде и тада се додаје 1/3 азота а друга прихрана се изводи у фази формирања лисне розете 1/3 азота, фосфора и калијума.
Због честих наводњавања долази и до испирања азота из површинског у дубље слојеве, па је, с обзиром на плитки коренов систем купуса, неопходно обавити и једну до две прихране азотним минеранлим ђубривима, са 200 кг/ха КАН –а или 100 кг Уреје.

Водити рачуна уколико се касни приликом прихране велике количине азота у каснијим фазама могу продужити вегетацију а често и изазивају пуцање главица. У пракси код нас се најчешће изводи једна прихрана 1/2 азота и 1/3 фосфора и калијума од укупне количине 20-30 дана од расађивања када крене најинтезивнији пораст листне розете. Где произвођачи немају системе или распрскиваче прихране обављају непосредно пре заливања. Одлични резултати се постижу приликом заштите када додајемо фолијарно амино киселине 150 мл/100 л, на појединим парцелама ако уочимо недостатак калцијума морамо га применити у количини 25-30 кг/ха.
Правилном исхраном скраћује се вегетација, значајна је у производњи раног купуса. Довољна количина азота у фази расада и до момента образовања главица и висока количина фосфора у периоду образовања главица поспешују зрење купуса.Количина потребних хранива потребна купусу 200-300 Н, 120-150 П2О5, и 250-350 К2О и 40-60 МгО.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.293 sekundi
Powered by Kunena Forum