Vinarski registar

Više
22 dec 2020 22:25 #43885 od Andrejić Dragana
VINARSKI REGISTAR
Vinarski registar jeste baza podataka o proizvođačima i njihovim vinima, kao i o drugim podacima u skladu sa zakonom. Proizvođač šire, vina i drugih proizvoda jeste pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom šire, vina i drugih proizvoda i koji je upisan u Vinarski registar. Tržišna vinska godina jeste godina u kojoj se u potpunosti ili delimično obavlja proizvodnja vina, odnosno drugih proizvoda i koja traje od 1. avgusta u godini u kojoj je obavljena berba grožđa do 31. jula naredne kalendarske godine. Prijava proizvodnje jeste godišnja promena podataka o proizvodnji šire, vina i drugih proizvoda od grožđa sa rodnih vinogradarskih parcela upisanih u Vinogradarski registar, odnosno od uvezenog grožđa, vina i drugih proizvoda za datu proizvodnu vinsku godinu koja se prijavljuje svake godine do 31. Decembra. Prijava zaliha jeste godišnja promena podataka o zalihama vina i drugih proizvoda za datu proizvodnu vinsku godinu na dan 31. jul koju proizvođač i trgovac vinom koji ima prosek godišnje prodaje vina veći od 100.000 litara, prijavljuju svake godine do 31. Avgusta.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je nadležno za vođenje Vinarskog registra, utvrđivanje ispunjenosti uslova za proizvodnju vina, sektor poljoprivredne inspekcije i razvijanje elektronske baze podataka (softvera) za Vinarski registar, kao deo Vinogradarskog registra.
Vinarski registar sadrži: podatke o proizvođaču vina (vinariji), podatke o zaposlenima, podatke o proizvodnim pogonima i skladištima, podatke o proizvodnji, sirovinama i gotovim proizvodima, podatke o tehnološkoj opremi, sudovima i laboratorijskoj opremi, podatke o godišnjoj prijavi proizvodnje, podatke o godišnjoj prijavi zaliha.
Upis je zakonska obaveza i vrši se na osnovu zahteva koji se podnosi ministarstvu (VV2 obrazac). Uz zahtev se podnosi: izvod iz Registra privrednih subjekata; dokumentacija kojom se potvrdjuje ispunjenost uslova u pogledu stručnog kadra; dokumentacija kojom se potvrdjuje vlasništvo, zakup, odnosno korišćenje objekata, odnosno prostorija za proizvodnju vina; dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi za upis proizvođača u registar. Nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova za proizvodnju vina (u pogledu objekata, prostorija, tehničkih uslova, opreme, sudova, uređaja, stručnog kadra) – inspekcijska kontrola. Ministarstvo izdaje proizvođaču Rešenje o ispunjenosti uslova za proizvodnju vina i upis u Vinarski registar kojim se proizvođaču dodeljuje jedinstveni registarski broj.
Obaveze proizvođača su: prijava proizvodnje – svake godine do 31. Decembra, prijava zaliha na dan 31. jul – svake godine do 31. Avgusta, promene (nova oprema, sudovi – promena veća od 30%, proizvodi, …) u roku od 15 dana od promene.
Dragana Andrejić, PSSS Kruševac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.429 sekundi
Powered by Kunena Forum