Pojava cikade Metcalfa pruinosa

Više
17 jul 2017 12:55 #28875 od Cvetković Gordana
Na teritoriji PSSS Niš, na korovskom bilju, ukrasnom žbunju, cveću i voćnim vrstama (malina, kupina, jagoda, vinova loza), uočeno je prisustvo larvi cikade Metcalfa pruinosa (bela ili medena cikada). Prisustvo ove štetočine se registruje uglavnom u baštama i okućnicama, kao i u zasadima i usevima u kojima se ne primenjuju redovne mere zaštite. Karakteristični simptomi prisustva ove cikade je bela voštana tvorevina koje luče larve na grančicama i naličju listova raznih biljaka.
Ova cikada potiče iz Severne i Srednje Amerike. U Srbiji je prvi put zabeležena 2006. godine (Beograd, Košutnjak). Polifagna je štetočina i ima jednu generaciju godišnje, a prezimi u stadijumu jaja koja polaže u pupoljke ili u koru biljke domaćina. Izleganje jaja počinje polovinom maja i nastavlja se postupno tokom sledeća dva meseca. Odrasle jedinke pojavljuju se početkom jula. Odrasla jedinka je duga 7-8 mm I ima trapezasta krila. Boja odrasle jedinke je sivo-smeđa I neravnomerno je prekrivena belim voskom. Sa jednog mesta na drugo premešta se brzim skokovima ili kratkim letom. Ima usni aparat za bodenje i sisanje i hrani se isisavanjem biljnog soka iz floema usled čega dolazi do slabijeg porasta biljaka i njihovog iznurivanja. Veći problem predstavlja indirektna šteata koja nastaje zbog izražene produkcije voska i medne rose, a posledica toga je i razvoj gljive čađavice.
Ukoliko se uoči prisustvo ove cikade preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih delova, kao i uništavanje parloga, jer je uočeno da je tamo najbrojnija. Hemijske mere kontrole ne daju zadovoljavajuće rezultate zbog pokretljivosti larvi i imaga, kao i zbog prisustva ove cikade na velikom broju spontanih i ukrasnih biljaka gde se neometano razvija i održava. U Srbiji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.451 sekundi
Powered by Kunena Forum