Zimsko(rano prolećno) tretiranje voćaka sumporom i krečom umesto bakrom

Više
04 mar 2019 09:51 #36472 od Stojanović Dušan
Ovaj tretman ima za cilj smanjenje infekcionog potencijala patogena i nekih štetočina u voćnim zasadima i jako je bitan kako bi se u novu vegetacionu sezonu ušlo sa što manjim pritiskom bolesti i štetočina. Tretman bakrom se pokazao problematičnim iz razloga višedecenijske primene i kontaminacije zemljišta ovim teškim metalom kao i same efikasnosti usled relativno lakog spiranja bakra kišom nakon primene. Takođe, bakar ne poseduje osobinu odbijanja svetlosti i sprečavanja ranog kretanja vegatacije što je slučaj kod primene sumpora i kreča. I poslednje, svakako možda i najvažnije je ekonomska isplativost u korist primene sumpora i kreča u odnosu na bakarne preparate.

Vreme primene je pozicionirano za period mirovanja , najkasnije do samog početka bubrenja pupoljaka sa napomenom da ne sme biti otvorenih pupoljaka niti zelenog tkiva jer sumpor i kreč mogu izazvati ožegotine. Primenjuje se kod svih voćnih vrsta izuzev kajsije, leske i jagode koje su osetljive na ovaj tretman.
Potrebni sastojci za tretman od 1000 litara tečnosti:
1. 25 kg sumpora u prahu (S)
2. 12 kg negašenog kreča (Cao)
Postupak primene je da se laganim dodavanjem kreča u vodu izazove postupak vrenja i nakon toga se vrši postepeno dodavanje svog kreča, a zatim i sumpora dok se ne dobije homogena smeša. Dobro treba ukuvati i homogenizovati celu smesu i ostaviti da se ohladi a zatim izvršiti tretman. Rezulat ove rekacije je kalcijum sulfid koji je jako delotvoran u borbi protiv patogena, štetočina kao i ranog kretanja vegetacije.
Za primenu u toku vegetacije ovaj rastvor je moguće primeniti, ali u razblaženoj formi 4-5 puta u zavisnosti od biljne vrste.

Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.313 sekundi
Powered by Kunena Forum