Suzbijanje korova u usevu soje

Više
10 apr 2019 22:02 #37059 od Gavrilović Slađana
Soja je usev koji svake godine zauzima značajne površine u našoj setvenoj strukturi. Značajna je kao izuzetno bogato proteinsko hranivo u ishrani stoke(sojina sačma, seno, silaža) ali i agrotehnički, kao dobar predusev jer ostavlja zemljište obogaćeno azotom(60-80 kg/ha). Za nju vrlo često kažemo da predstavlja fabriku azota jer je azotofiksator, što znači da na korenovom sistemu poseduje korenske kvržice u kojima žive bakterije koje vezuju atmosferski azot. Pre setve obavezna je inokulacija semena mikrobiološkim đubrivom koje pospešuje rast kvržičastih bakterija. Na našem tržištu se mogu naći Slavol za soju, Nitragin..
Obzirom da se njenom proizvodnjom ostvaruje značajan prihod, veliku pažnju treba posvetiti merama nege useva, a posebno suzbijanju korova. Soja je jako osetljiva i nežna u početnim fazama porasta, posebno na prisustvo korova. A znamo da je korovska flora jako otporna, raznovrsna i da ima veliku moć reprodukcije. Korovi se šire vetrom, insektima a vrlo često lošim ne deklarisanim semenom nepoznatog porekla. Štete od korova, ne samo u soji već u svim ratarskim kulturama su višestruke. Korovi otimaju vodu, hranu, svetlost. Otežavaju obradu zemljišta i žetvu, neki od njih su otrovni i prenosioci bolesti i virusa. Kao takvi značajno poskupljuju proizvodnju i smanjuju prinos i kvalitet zrna.
SUZBIJANJE KOROVA U USEVU SOJE PRAKTIČNO POČINJE PRAVILNOM AGROTEHNIKOM.
Osnovnu obradu zemljišta je poželjno uraditi u jesen uz unošenje azotnih, fosfornih i kalijumovih đubriva, i treba napomenuti da svako odlaganje osnovne obrade zemljišta značajno utiče na smanjeje prinosa. Predsetvena priprema je izuzetno važna upravo zbog dejstva zemljišnih herbicida. Potrebno je obezbediti rastresitu, mrvičastu strukturu, jer ukoliko ostane grudvasta struktura, u unutrašnjosti tih grudvica seme korova praktično ostaje zaštićeno. Samim tim zemljišni herbicidi koji se primenjuju nakon setve a pre nicanja soje ne ispoljavaju zadovoljavajući efekat. Soja ne podnosi monokuturu i na istoj površini se može gajiti maksimalno do dve godine. Preporučuje se da to bude smena tri grupe biljaka, najbolje rotacija okopavina, leguminoza i strnih žita. Ukoliko se poštuje ovakav plodored, zagarontavano je očuvanje plodnosti I strukture zemljišta, kao i značajna redukcija bolesti i štetočina. Pored agrotehničkih mera nege, odnosno mehaničkog načina uništavanja korova jako je važna i međuredna obrada zemljišta. Kako bi se moglo uraditi špartanje, potrebno je podesiti međuredni razmak soje na 45-70cm. Prvu međurednu obradu treba obaviti do formiranja prve troliske, drugu i treću u razmaku od 10-15 dana, s tim da se treće međuredno kultiviranje mora završiti pre nego što soja zatvori redove. Pored ovih mehaničkih mera, korove u soji rešavamo hemijskim merama.
Primena herbicida u soji se vrši na dva načina.
1. POSLE SETVE A PRE NICANJA USEVA I KOROVA (“PRE-EM” )
2. POSLE NICANJA USEVA I KOROVA (“POST-EM”).
Kada finansije dozvole proizvođači rade oba tretiranja, pre i posle nicanja useva. U našim uslovima se najčešće koristi post –em primena herbicida, i to dvokratno tzv”split aplikacijom”.
Svaki od ovih načina primene herbicida ima svoje prednosti i nedostatke. Primena na crno, što znači pole setve a pre nicanja, zahteva određenu vlažnost zemljišta, tako da je preporuka da ovaj tretman proizvođači usklade sa očekivanim padavina, jer ukoliko je period bez padavina nakon prskanja, efekat će izostati. Takođe ovim tretmanom suzbijamo korove napamet, odnosno nije nam poznata korovska flora, ali istovremeno je vrlo značajan jer vrši redukciju nicanja travnih I širokolisnatih korova. Sa druge strane post em tretman zahteva dosta znanja I iskustva jer je suzbijanje korova nakon nicanja prilično specifično, u smislu da se herbicidi za suzbijanje uskolisnatih I širokolisnatih korovskih vrsta moraju primeniti odvojeno I u odrđenim fazama.
Posle setve a pre nicanja koriste se preparati na bazi aktivne materije S-metolahlor (Basar, Mont, Telus)u dozi od 1-1,5l/ha, uz dodatak preparata na bazi aktivne materije metribuzin- Sencor WG 70 u dozi 0,5-0,7kg/ha, Sencor Plus 0,35-0,5L/ha. Na slabo humusnim zemljištima, sa sadržajem humusa ispod 3%, primeniti niže doze. Shodno tome preporuka je uraditi I agrohemijsku analizu zemljišta.
Posle nicanja soje i korova:
• Širokolisne korove suzbijati do kraja razvoja treće troliske, ali pepeljuga, štir I ambrozija se moraju suzbiti u početnim fazama porasta, ostali se mogu korigovati kasnije
• Preporuka je ne dozvoliti korovima da prerastu 2-3 cm
• Uskolisne korove možemo suzbijati do faze cvetanja
• Tretmane obavezno odvojiti
• Pratiti porast korova i suzbijati ih u njihovim početnima fazama porasta
Širok je izbor preparata za suzbijanje širokolisnatih korovskih vrsta ali najbolje rezultate daje kombinacija više aktivnih materija, odnosno više preparata u nižim dozama i to dvokratnom-split aplikacijom. Neki od preparata su:
Bentamark, Savazon (a.m.bentazon) 2l/ha
Savazon 1- 1,5 l/ha (a.m.bentazon) + Passat 0,5 l/ha (a.m imazamoks)+ Piano 8 g/ha (a.m. Tifensulfuron metil)+Okvašivač 0,1%.
Bentamak 1-1,5l/ha (a.m.bentazon) + Dynox 40 g/ha (a.m oksasulfuron) + Symphoni 8 g/h (a.m. Tifensulfuron metil+Okvašivač 0,1%
Tretman za suzbijanje uskolisnatih korova u zavisnosti od stepena zakorovljenosti I porasta korova, možemo uraditi ne zavisno od broja razvijenih troliski, čak do fenofaze cvetanja. Preparati koji su efikasni su: Kletox 1-2l/ha, Rafal 1-2l/ha, Flupisor 0,8-1l/ha, Gallant Super 0,75l/ha.
Prilikom tretiranja, voditi računa o temperaturama, nikada ne prskati na temperaturama preko 25 stepeni, niti ispod 12.

Dipl.ing Slađana Gavrilović
Savetodavac za zaštitu bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.347 sekundi
Powered by Kunena Forum