Suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica

Više
02 apr 2020 19:52 #40977 od Jovičić Marinko
Najkritičnija faza svih koštičavih voćnih vrsta, pa i šljive,je faza cvetanja.
U fazi cvetanja dolazi do formiranja roda, sa jedne strane, ali istovremeno u toj fazi taj rod može biti znatno izgubljen, jer monilija koštičavih voćnih vrsta ostvaruje zarazu u fazi cvetanja. Dok su cvetovi zatvoreni, oni su zaštićeni, otvaranjem postaju osetljivi, jer se zaraza ostvaruje preko centralnog dela cveta- tučka, preko koga se vrši i oprašivanje.
Za zaštitu šljive od prouzrokovača sušenja cvetova i grančica najčešće se vrše dva tretiranja. Ponekad, zavisno od vremenskih uslova, potrebno je i dodatno, treće tretiranje. Što znači, da ukoliko želimo efikasnu zaštitu šljive od ove bolesti, faza cvetanja mora da bude „pokrivena“ fungicidima, koji deluju na prourokovača ove bolesti.
Prvo tretiranje obavlja se kada je otvoreno 10-20 % cvetova, drugo u fazi punog cvetanja. Ukoliko, period cvetanja šljive prati kišovito i hladno vreme, period cvetanja i faza punog cvetanja se može odužiti, pa je u tim situacijama potrebno izvršiti još jedno, treće, tretiranje.

Prilikom izbora fungicida obratiti pažnju na to, da efikasnost nekih fungicida koji se koriste za zaštitu od monilije, zavisi od spoljašnje temperature vazduha, pa ukoliko je hladno vreme prednost dati fungicidima koji u takvim vremenskim uslovima dobro deluju.
Pored toga, obzirom da se tretiranje vrši u fazi cvetanja prednost dati fungicidima koji su neotrovni za pčele, a i tretiranje pomeriti u delu dana kada pčele nisu prisutne na cvetovima šljive, a i cvetovima korovskih biljaka koje su u zasadu, a pčele ih rado posećuju.
Za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica šljive mogu se koristiti sledeći fungicide sa sldećim aktivnim materijama u koncentracijama po preporuci proizvođača: Iprodion+Tiofanat metal, Ciprodinil, pyraklostrobin+boskalid

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.311 sekundi
Powered by Kunena Forum