Bakterioze koštičavog voća

Više
23 dec 2020 20:03 #43908 od Gavrilović Slađana
Topla jesen ove kao i predhodnih godina, odnosno smena visokih i niskih temperatura prouzrokuju širenja i skupljanja kore debla i dovode do njenog pucanja. Napukla kora je pogodna za prodor bakterija i širenja u unutrašnjost stabla, zbog čega provodni sudovi debla dobijaju mrku boju, što se najbolje vidi kada se odstrani površinski sloj kore.
Simptomi bolesti se ispoljavaju u vidu uvelosti i sušenja mladara, grana, cvetova i pegavosti plodova. Na mestima rezidbe i oko pupoljaka uočava se promena boje tkiva kore, koje puca i nastaju rak rane. Širenje rak rana je intenzivno od aprila do polovine maja, kada se njihova dužina i širina brzo povećava, kora ima vlažan izgled, uleže u tkivo i iz pukotina obično intenzivno ističe smola.
Bakterioze na koštičavim vrstama voćaka prouzrokuju značajne gubitke. Mlade voćne sadnice ukoliko su oštećene mrazom, izmrzavanjem, rezidbom ili oštećenjem od insekata su najugroženije. Najveći procenat propadanja voćaka je tokom prve dve godine posle sadnje.
Proizvođačima se preporučuju sledeće mere:

Preventivne mere:
-kontrola sadnog materijala
-sadnja zdravih sadnica
Mehaničke mere:
-uklanjanje izvora inokuluma
-orezivanje i spaljivanje zaraženih mladara
-rezove premazati kalemarskim voskom
-dezinfekcija pribora i alata alkoholom ili varikinom
Hemijske mere podrazumevaju jesenji tretman koštičavog voća nekim od registrovanih preparata na bazi bakra kada opadne oko 70% lisne mase. Tretman sprovesti po mirnom i suvom vremenu, kada su temeperture iznad 8 C uz utrošak veće količine vode kako bi depozit dospeo do svih delova biljke.
U cilju sprečavanja pucanja kore usled dnevnih i noćnih temperaturnih oscilacija, značajna mera je krečenje stabala. Bela boja reflektuje sunčeve zrake i na taj način sprečava kretanje sokova i izmrzavanje tj uzdužno pucanje kore stabla koje nastaje usled temperaturnog kolebanja u toku zime.
Priprema krečne čorbe:
5 kg gašenog kreča+500gr kuhinjaske soli + 500gr sumpora, uz dodatak 15 l vode da bi se dobila smesa konzistencije malo gušće od mleka. Smesa treba da je homogena, ostaviti je da odstoji 2-3 dana, jer se na taj način povećava lepljivost. Smesu nanositi debljom četkom ili valjkom za krečenje, a sloj pravilno naneti i popuniti sve pore i pukotine na kori. Boja će dok je vlažna izgledati prozračna, ali po sušenju depozita će dobiti jarku belu boju.

dipl.ing. Slađana Gavrilović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.312 sekundi
Powered by Kunena Forum