IPARD konkursi u 2019.

Više
01 mar 2019 13:28 #36446 od Stamenković Saša
U prvoj godini od kako poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost korišćenja sredstava iz IPARD programa, na četiri konkursa u prošloj godini stiglo je preko 500 prijava, što je višestrukoko više od zemalja u okruženju gde se na prve pozive javilo između 80 i 90 poljoprivrednih proizvođača.
Očekivano, najviše prijava Upravi za agrarna plaćanja upućeno je za nabavku novih traktora, a ukupna opredeljena sredstva za četiri javna poziva su oko tri miliona evra.
U ovoj godini pored aktuelnog poziva za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (do 11. marta), Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede namerava raspisivanje još četiri poziva.
U periodu od druge polovine juna pa do sredine septembra biće raspisan javni poziv u okviru Mere 1 koja obuhvata investiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava kao što su izgradnja objekata i nabavka opreme, mašina i mehanizacije. Ovaj poziv obuhvatiće i mogućnost apliciranja za nabavku novih traktora.
Termin, avgust-sredina oktobra, rezervisan je za javni poziv u okviru Mere 3 koji definiše investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (izgradnja i opremanje).
Od sredine novembra pa do početka februara naredne godine, očekuje se raspisivanje javnog poziva koji će po prvi put obuhvatiti takozvanu Meru 7, a koja obuhvata mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda na gazdinstvu, odnosno diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, između ostalog i mogućnost investiranja u ruralni turizam.
U periodu od početka oktobra do kraja 2019. planira se raspisivanje javnog poziva koji definiše tehničku pomoć u okviru IPARD programa u okviru takozvane Mere 9.
Iznos novčanih sredstava koja su namenjena podršci IPARD programu u okviru ova četiri poziva je blizi 10 i po milijardi dinara ili oko 90 miliona evra.
Naša zemlja na raspolaganju ima ukupno 175 miliona evra, od 2014. do 2020. godine, za poljoprivredu i ruralni razvoj u okviru ovog programa. Procenjuje se da korišćenje IPARD sredstava može privući dodatne investicije u domaći agrar u iznosu oko 400 miliona evra.

Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.422 sekundi
Powered by Kunena Forum