MERE U OKVIRU IPARD II PROGRAMA - Janković Predrag

Više
11 sep 2019 08:32 #38529 od Janković Predrag
MERE U OKVIRU IPARD II PROGRAMA - Janković Predrag

Izbor mera svaka država korisnica IPARD II utvrđuje na osnovu prethodno sprovedenih sektorskih analiza u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, kao i na osnovu procene potrebe i potencijala za diversifikaciju ruralne ekonomije i zahteva zaštite životne sredine. U prvoj fazi IPARD II programskog perioda predviđene su sledeće mere:
Mera 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava: značajnom podrškom investicijama u materijalna sredstva i tehnička poboljšanja, povećava se produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje.
Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava se dodeljuje kako bi korisnici kroz tehnička poboljšanja i ulaganja u novu mehanizaciju i tehnologije povećali produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, gazdinstva će se uskladiti i sa minimalnim nacionalnim uslovima i EU standardima u oblastima zaštite životne sredine i dobrobiti životinja. Mera 1 obuhvata sledeće sektore: mesa, mleka, voća i povrća.
Mera 3 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva: kroz podršku investicijama u modernizaciju prerađivačkih kapaciteta, povećava ukupne performanse sektora i doprinosi dostizanju potrebnih EU standarda.
Investicije u modernizaciju prerađivačkih kapaciteta povećaće produktivnost, konkurentnost i ukupne performanse prerađivačkog sektora, i doprineti postizanju potrebnih EU standarda. Osim toga, ove investicije će olakšati i bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećanje izvoza. Investicije se odnose na 3 sektora: mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa i sektor voća i povrća.
Mera 7 - Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja: ima za cilj povećanje stepena razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, uz mogućnost stvaranja novih radnih mesta, što će direktno uvećati prihod gazdinstava.
Cilj ove mere je podizanje nivoa diversifikacije i razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima kroz razvoj poslovnih aktivnosti, sa mogućnošću otvaranja novih radnih mesta i direktno povećanje prihoda farmi i domaćinstva kao i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima i na taj način smanjenje raseljavanja ruralnih područja.
Mera 9 - Tehnička pomoć: mera podržava tehničku pomoć i troškove u vezi sa sprovođenjem IPARD programa. Cilj ove mere jeste da pomogne u sprovođenju i nadzoru programa, kao i u njegovoj eventualnoj izmeni.
Mera 4 - Mere u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, klime i organske proizvodnje: osnovni cilj mere je sticanje iskustva u sprovođenju i uvođenje metodologija i praksi EU u ovaj sektor.
Mera 5 - Priprema i implementacija Lokalnih razvojnih strategija (LEADER pristup): treba da doprinese razvoju civilnog društva i jačanju socijalnog dijaloga unutar ruralnih sredina. Podrška dobrom upravljanju, podsticanje zapošljavanja i razvoj ljudskog kapitala, uz sprovođenje mere kroz lokalna partnerstva, doprinosi održivom razvoju ruralnih područja.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.335 sekundi
Powered by Kunena Forum