Rol prese

Više
28 jul 2020 14:06 #42212 od Lazić Željko
Rol prese was created by Lazić Željko
Rol prese

Prese za formIranje bala valjkastog oblika ili tzv. rol prese mogu biti:
(1) rol prese sa konstantnom zapreminom komore i
(2) rol prese sa promjenljivom zapreminom komore.
Prese sa konstantnom zapreminom komore oblikuju valjkastu balu koja je u sredini rastresita, a po obodu zbijena. Ovakva struktura bale nastaje tako što se komora prese postupno puni, a biomasa sena u komori vrti se u krug. Kada se komora napuni, biomasa se nabija na obodne ivice komore i sve više sabija. Na taj način dobijaju se bale čija je unutrašnjost rastresita, a spoljni deo sabijen. Kod ovih presa, jezgro bale je rastresito, obično karakterističnog zvezdastog oblika. Komora prese može biti različita i to:
od traka ili baterije valjaka, što je pogodno za presovanje sena kod skoro svih krmnih biljaka. Takođe može biti u obliku lančastog elevatora koji je pogodan za baliranje slame i livadskog sena. Prednost ovog tipa prese je što se bale mogu naknadno prosušiti u polju, posebno ukoliko vlažnost sena nije bila skladišna pa su pogodne za baliranje sena leguminoza.
Prese sa promjenljivom zapreminom komore sabijaju masu od samog početka ulaska biomase sena. Komora ovih presa je najčešće od trakastog elevatora, a posebni zatezni mehanizam omogućava širenje komore uz istovremeno sabijanje biomase sena. Zbog toga je moguće formiranje bala različitog prečnika, od 60-180 cm, dok je dužina bala ograničena širinom komore (kod uobičajenih konstrukcija širina bala je od 100 cm do 160 cm).
Valjkaste bale se mogu vezivati kanapom, mogu se omotavati mrežicom, a u novije vreme postoje rešenja sa omotavanjem folijom pri pravljenu travne silaže.
Željko Lazić dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.592 sekundi
Powered by Kunena Forum