Diversifikacija u poljoprivredi našeg sela

Više
19 jul 2017 17:06 - 19 jul 2017 17:36 #28898 od Panić Radiša
ДИВЕРСИФИКАЦИЈА У ПОЉОПРИВРЕДИ НАШЕГ СЕЛА
Мала пољопривредна газдинства су углавном суочена са проблемом нерентабилности, у првом реду због немогућности развоја специјализоване пољопривредне производнје, па се из тих разлога врло често суочавају са великим проблемима на тржишту , односно тешко проналазе своје место у великој конкуренцији.
Дивесификација пољопривредне производнје је једно од могућих решења за овакву ситуацију. Пожељно би било да мала пољппривредна газдинства прошире асортиман својих производа односно да унесу промена у своју већ постојећу производњу на породичном пољпоривредном газдинству.
Овде можемо навести више добрих примера , у оквиру повртарске производнје,спреманје зимнице на традиционалан српсли начин. У оквиру воћарске , производнја џемова , српске препеченице и других производа а што се тиче сточарске производнје можемо производити сир и остале производе од млека на пољопривредном газдинству. Овим начином производње решили би проблем откупа поврћа ,воћа и млека а истовремено повећали би приход како по килограму поврћа и воћа тако и по литри произведеног млека. Осим тога прерада и продаја поменутих производа изискује веће ангажованје што даје могућност запошљавања млађих чланова породице. Дакле, оваквом производњом запошљава се цела породица ,повећава се укупан приход на газдинству без повећања броја стабала воћа , стоке, као и без повећања укупне површине пољопривредног земљишта,као и најбитније ,млади немају потребу да напуштају своја села.
Треба нагласити да је потражња за традиционалним производима у сталном порасту,што значи да породично газдинство уместо квантитета треба да подиже квалитет и разноврсност производа.
Како је свима добро познато да је рурални простор све траженији за одмор и место за одлазак од свакодневног ужурбаног начина живота и градске буке,села нису више само места пољопривредне производње већ и места потрошње. Ово пружа посебну могућност поготову младима на селу да могу остварити додатни приход а тиме и дугорочну сигурност у свом еколошки здравом простору пружањем туристичких услуга односно развојем сеоског туризма. Нагласак се ставља на младе чланове породица јер је сеоски туризам специфична делатност која захтева висок однос домаћина са гостом, доста ангажованог времена, познавање страних језика и друго. Сеоским туризмом на газдинству осим повећања прихода саме пољопривредне производње ,повећава се производња традиционалних производа,ствара се потреба за очувањем и уређењем старих сеоских кућа, воденица,очувањем старих заната као и опште културе и традиције нашег села.
ПССС Ваљево
Радиша Панић
Last edit: 19 jul 2017 17:36 by Panić Radiša. Razlog: Tekst nije unet

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.348 sekundi
Powered by Kunena Forum