Diverzifikacija na poljoprivrednom gazdinstvu

Više
12 apr 2018 13:55 #32536 od Stojanović Aleksandar
Diverzifikacija na poljoprivrednom gazdinstvu
[/b]

Mala poljoprivredna gazdinstva, kakva je većina na području Braničevskog okruga, u svom poslovanju imaju jedan od češćih problema, a to je nerentabilnost. Odnosno retko ostvaruju takav obim proizvodnje koji će im pokriti ne samo troškove, već će im omogućiti i razvoj. Dalje ih taj problem onemogućava da se fokusiraju na specijalizovanu poljoprivrednu proizvodnju i budu konkurentni na tržištu.
Jedno od rešenja koje se nameće je diverzifikacija – transformacija poljoprivrednog domaćinstva u tržišno orjentisana. Mogućnosti su sledeće:
• POVEĆANA EFIKASNOST U PROCESIMA PROIZVODNJE GAZDINSTAVA
• UVOĐENJE INOVACIJA NA GAZDINSTVA
• ISTRAŽIVANJE NOVIH TRŽIŠNIH PRILIKA
• DIVERSIFIKOVATI PROIZVODE I USLUGE GAZDINSTAVA

Poljoprivredna gazdinstva trebalo bi da razmotre mogućnost proširenja asortimana svojih proizvoda i uvođenja promena u već postojeću poljoprivrednu proizvodnju. Preradom bi se delimično rešio problem: spremanje zimnice, proizvodnja džemova, sokova i dr. proizvoda od voća, proizvodnja vina i pečenje rakije, proizvodnja sira i ostalih mlečnih proizvoda po tradicionalnim recepturama.
Na taj način angažovali bi se i ostali članovi domaćinstva, pre svega mladi. Treba napomenuti da su prihodi veći po gotovom proizvodu, a manji problem bi predstavljao i otkup sirovina. Svakako najviše pažnje treba posvetiti kvalitetu proizvodnje, a trižište traži sve veću količinu tradicionalnih proizvoda.
Jedna od ideja je i mogućnost iskorišćenja ekološki zdravih sredina za razvoj seoskog turizma. Dalje pojavila bi se potražnja i za proizvodima zanatlija što bi u budućnosti zaokružilo celokupnu priču.
Aleksandar Stojanović, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.316 sekundi
Powered by Kunena Forum