Evidencija na poljoprivrednom gazdinstvu

Više
09 okt 2018 10:12 #34637 od Stojanović Aleksandar
Evidencija na poljoprivrednom gazdinstvu

Pojam „vođenje evidencije gazdinstva“ odnosi se na finansijski, pravni i strateški deo poslovanja gazdinstva. Evidentiranjem dobijamo predstavu o rezultatima poslovanja gazdinstva, njegovoj ekonomskoj moći i perspektivama. Na gazdinstvima postoje dve vrste podataka koje se koriste-finansijski i proizvodni. Finansijski se odnose na novčane transakcije na gazdinstvu, a proizvodni uglavnom na količine proizvoda i obim ostvarene proizvodnje. I jedni i drugi podaci su od ključnog značaja za uspešno poslovanje gazdinstva.
Najvažniji razlozi vođenja evidencije na poljoprivrednim gazdinstvima su:
• mogućnost poređenja sa predhodnim godinama
• mogućnost poređenja sa drugim gazdinstvima koja pripadaju istoj ili sličnoj kategoriji poslovanja;
• lakše planiranje budućih aktivnosti i donošenje dobrih poslovnih odluka;
• merenje finansijskog uspeha
• olakšano dobijanje kredita kod poslovnih banaka i raznih fondova.

Donošenje odluka na poljoprivrednim gazdinstvima trebalo bi da se zasniva na evidentiranju podataka, koje bi pomoglo kontrolisanju upotrebe resursa. Evidencijom se svakodnevno prate, beleže i izučavaju najvažniji elementi proizvodnog procesa sa ciljem da se preduzmu odgovarajuće korektivne mere u toku samog proizvodnog procesa.
Složena situacija na gazdinstvima u oblasti evidencije i analize poslovanja poljoprivrednih gazdinstava, dovodi vlasnike u dosta nepovoljan položaj, jer nisu u stanju da kvantifikuju ulaganja, a ni ostvarene rezultate. Situacija se posebno komplikuje kada porodična poljoprivredna gazdinstva zatraže novčana sredstva, po bilo kom osnovu. Bilo kakav sistem evidencije na porodičnim gazdinstvima ovu situaciju bi poboljšao u značajnoj meri.
Uspostavljanje jednog ovakvog sistema na poljoprivrednom gazdinstvu trebalo bi da nam da podatke o svemu onome što se dešavalo u predhodnom poslovnom periodu, ali i svemu onome što se planira za sledeću proizvodnu godinu. Svako registrovano gazdinstvo bi trebalo da ima zabeležene podatke o prilivima i odlivima sredstava, što je u skladu sa konceptom praćenja poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka u zemljama Evropske unije (FADN).
Sistem evidencije koji to podrazumeva, mogao bi da se, na samom početku ovog procesa, oformi u vidu sveske ili knjige, a koja bi omogućila da kasnije preraste u neku složeniju formu. Za početak, neke od neophodnih stvari koje bi trebalo da budu u toj svesci su:

• podaci o ostvarenoj proizvodnji;
• podaci o raspodeli finalne proizvodnje;
• novčana izdavanja za repromateriijal i usluge;
• dohodak gazdinstva;
• podatke o radnoj snazi i sredstvima mehanizacije koji su veoma važni pri evaluaciji i konstrukciji razumnog budžeta gazdinstva

"Pametnija" poljoprivredna proizvodnja i niži troškovi uz moderne tehnologije
Najbolji primer su elektronske knjige polja. One su koncipirane kao alati za neprekidno planiranje i kontrolu svih procesa poljoprivredne proizvodnje, odnosno - kao modernija i preglednija verzija tradicionalne knjige polja, poznate svakom poljoprivredniku. Cilj kreiranja ovakvog alata je bolje praćenje troškova, da bi se oni smanjili. Ukoliko se na to još doda i povećanje produktivnosti usled boljeg praćenja procesa, dobija se bolji neto rezultat.

Da li će vođenje evidencije na nekom poljoprivrednom gazdinstvu biti od koristi pri donošenju odluka, zavisi i od tačnosti i vrste podataka koji su prikupljeni. Svako gazdinstvo je jedinstveno i specifično, kako u pogledu resursa kojima raspolaže, tako i u pogledu ideja onoga ko donosi poslovne odluke.
Vođenjem evidencije proizvođačima je umnogome olakšana priprema, donošenje, sprovođenje i analiziranje svih odluka na gazdinstvu koja se tiču organizacije posla čak se i rizici koji su karakteristični za poljoprivrednu proizvodnju mogu se, uz dobru evidenciju, svesti na razumnu meru. Dakle, izveštaj o ostvarenom poslovnom rezultatu sadrži sve prihode, sve rashode i ostvareni dobitak ili gubitak tokom određenog vremenskog perioda, najčešće jedne godine. Trendovi kretanja prihoda, troškova i profita su vrlo značajni za analizu i utvrđivanje mogućnosti poboljšanja poslovanja gazdinstva.
Aleksandar Stojanović dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.478 sekundi
Powered by Kunena Forum