Vođenje knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima

Više
13 avg 2020 10:38 #42303 od Popadić Milica
VOĐENJE KNJIGOVODSTVA NA POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA

Vođenje knjigovodstva na poljoprivrednim gazdinstvima je prilično zanemareno u našoj zemlji. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača ne prepoznaje korist i takav vid aktivnosti im predstavlja dodatnu obavezu. U poslednje vreme se javlja sve veća potreba za sagledavanjem svih aspekata, mogućih propusta i uspešnosti proizvodnje jer je to jedan od uslova za uspešno upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima.
Šta podrazumeva knjigovodstvo na gazdinstvima?
Kada se spomene reč knjigovodstvo obično se misli na obimne evidencije i složene računske operacije. Na gazdinstvu se može svesti na svega nekoliko aktivnosti koje ne oduzimaju puno vremena. To podrazumeva čuvanje računa, izvode iz banke, rešenja od subvencija i potrebno je dnevno ili nedeljno unošenje svih transakcija.
Značaj vođenja knjigovodstva na gazdinstvima:
- Osnova za donošenje odluka koje se tiču upravljanja gazdinstvom
- Pruža informacije kako se novac troši i kako se zarađuje
- Pomaže u pronalaženju načina smanjenja troškova i povećanja profita
- Olakšava planiranje budućih aktivnosti
- Svi rizici karakteristični za poljoprivrednu proizvodnju svode se na razumnu meru
- Može se izmeriti finansijski uspeh na kraju godine
Knjigovodstveni obrasci - Za vođenje knjigovodstva postoje obrasci koji služe za beleženje svih prihoda i troškova koji se odnose na gazdinstvo. Radi lakšeg beleženja podataka dati su obrasci koji su podeljeni u tri grupe: 1.Prihodi i troškovi biljne proizvodnje; 2.Prihodi i troškovi stočarske proizvodnje; 3.Opšti troškovi gazdinstva
1.Vođenje evidencije u biljnoj proizvodnju obuhvata:
a) Sve prihode i rashode nastale usled prodaje ili potrošnje - za svaku biljnu kulturu otvara se po jedna tabela gde se unosi: ukupna proizvedena količina glavnog proizvoda; ukupna prodata količina proizvoda; ukupna količina potrošena u domaćinstvu; ukupna količina potrošena na gazdinstvu i
b) Kupljeni materijal u biljnoj proizvodnji - unose se vrsta materijala, količina, jedinica mere i iznos u dinarima i to za kupljeni materijal u biljnoj proizvodnji (seme, sadnice, đubriva, sredstva za zaštitu bilja i sl.) i ostali kupljeni materijal (materijala za vezivanje bala ili maline, pakovanje proizvoda, ambalaža,...)
2. Vođenje evidencije u stočarskoj proizvodnji obuhvata:
- promenu broja stoke na gazdinstvu (rođeno, kupljeno, prodato);
- prihodi od stočarskih proizvoda (mleko i proizvodi od mleka, jaja, med i ostalo);
- kupljena stočna hrana po odgovarajućim vrstama stoke);
- plaćene usluge i kupljeni materijal u stočarskoj proizvodnji (veterinarske usluge, veterinarsko osemenjavanje krava, troškovi selekcije, deterdženti za definfekciju, itd.)
3. Vođenje evidencije za ostale poslovne promene na gazdinstvu obuhvata:
-Usluge radne snage, mehanizacije i opreme (plaćanja za stalnu i povremenu radnu snagu, plaćanja za usluge oranja, setve, žetve, tekuće održavanje mašine, goriva i maziva, troškovi upotrebe privatnog automobila za poslovne svrhe)
-Opšti troškovi gazdintstva (održavanje objekata, troškovi električne energije, vode, grejanja, porezi i doprinosi vezani za poslovanje gazdinstva i zemljište i objekte, zakup, kamate za kredite )
-Subvencije i ostale poslovne promene

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Milica Popadić
PSSS ,,Poljosavet" doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.315 sekundi
Powered by Kunena Forum