Značaj vođenja knjige polja

Više
25 avg 2020 07:41 #42382 od Popadić Milica
Značaj vođenja knjige polja
Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ,,Knjiga polja jeste dokument o planiranju i praćenju svakodnevnih aktivnosti u biljnoj proizvodnji i ostvarenim prinosima tokom godine, a naročito u ratarskoj, povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji”. Prema ovom Zakonu zakupac poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini dužan je da uspostavi plodored i vodi knjigu polja za biljnu proizvodnju. Uvođenjem obaveznosti vođenja knjige polja uz sledstvenu kontrolu plodoreda je od izuzetnog značaja za ratarsku, povrtarsku i voćarsku proizvodnju svih poljoprivrednih proizvođača, kao i podjednako važno za pravilno korišćenje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i očuvanje ovog resursa kao dobra od opšteg interesa, navedeno je objašnjenje u Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu .
Vođenje knjige polja savetuje se i individualnim poljoprivrednim proizvođačima za vođenje kompletne evidencije u svim oblastima biljne proizvodnje. Sledljivost svih faza u toku proizvodnje hrane je neophodna kako bi se izbegle moguće neželjene posledice. Ovakav pristup podrazumeva kontinuiranu kontrolu i praćenje svih tačaka u prozvodnom procesu.
Knjiga polja obezbeđuje pomoć u planiranju i analizi proizvodnih aktivnosti i ostvarenih rezultata tokom godina po parcelama i omogućava poljoprivrednim proizvođačima da kroz smanjenje troškova ostvaruju profitabilniju proizvodnju u narednim vegetacionim sezonama. Značajna je jer nam daje podatke o načinu i vremenu obrade zemljišta, vremenu, vrsti i količini primenjenih sredstava za zaštitu bilja, organskih i mineralnih đubriva, predusevu, sortimentu, navodnjavanju, rezultatima agrohemijskih analiza zemljišta i ostalim važnim pokazateljima. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da se podaci unose u Knjigu polja odmah nakon izvođenja agrotehničkih mera. Vođenje jedinstvenog načina evidencije kroz Knjigu polja, omogućava i upoređivanje iskustva proizvođača i sveobuhvatno analizira gajenje različitih useva. Na taj način poljoprivredni proizvođači mogu da donesu zaključke o uspešnosti svoje proizvodnje i da planiraju proizvodnju u kojoj će racionalnije koristiti proizvodni potencijal svojih parcela jer je analizom podataka iz ranijih godina moguće preciznije planiranje utroška materijala, kao i efikasnija izrada setvenog plana.
Na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima nije uobičajeno vođenje knjige polja što predstavlja veliku grešku poljoprivrednika. Knjiga polja treba da bude obaveza odgovornih poljoprivrednika koji brinu o svom imanju i domaćinskom poslovanju. Njenim korišćenjem omogućiće se jasnije sagledavanje ostvarene proizvodnje po parcelama.
Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo
PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.362 sekundi
Powered by Kunena Forum