Direktna plaćanja u poljoprivredi u ovoj godini

Više
18 jan 2021 11:11 #44181 od Stamenković Saša
Krajem prošle godine Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini prema kojoj je za direktna plaćanja u poljoprivredi iz budžeta namenjeno blizu 25 milijardi dinara.
Visina podsticaja za biljnu proizvodnju po hektaru prema ovogodišnjoj uredbi je isti kao i prošle godine i znosi 5200 dinara.
Za premiju za mleko opredeljeno je blizu 4 i po milijarde dinara, tako da će i ove godine stočarima biti isplaćivana premija za mleko od 7 dinara po litru.
Podsticaji za kvalitetna priplodna mlečna grla u visini od 25 hiljada dinara po grlu ostaju i u 2021. odnosno 40 hiljada za tovne krave, tovne bikove i krave dojilje.
Za čuvanje krava za uzgoj teladi za tov i ove godine opredeljeno je 20 hiljada dinara po grlu.
Kada su u pitanju podsticaji za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve ostaje 7 hiljada dinara po grlu.
Za kvalitetne priplodne krmače i nerastove stočari će dobijati podsticaje od 15 hiljada dinara po grlu.
Proizvođači u ovoj godini, za čuvanje roditeljskih kokošaka za tov teškog tipa mogu ostvariti podsticaje u iznosu od 60 dinara po grlu, kao i za roditeljske kokoške lakog tipa, za proizvodnju jaja, od 100 dinara po grlu. Za roditeljske ćurke isplaćivaće se 300 dinara po grlu.
Kod tova junadi, kao i u 2020. isplaćivaće se 15 hiljada dinara po grlu, za jagnjad i jarad 2 hiljade, odnosno hiljadu dinara za tov svinja po grlu.
Podsticaji po košnici pčela i u ovoj godini iznose 800 dinara.


Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.718 sekundi
Powered by Kunena Forum