Принципи груписања крава

Više
23 dec 2020 15:36 #43905 od Vidojković Ivanka
Груписање крава се користи у слободном систему држања животиња.
Постоји више критеријума за груписање крава и то: према нивоу производње, према фази производног циклуса, према лактацији по реду, према репродуктивном статусу.
Краве треба груписати у мунумално пет група.
I група- свеже отељене краве првих 21 дан након телења ( породилиште ).
II група – високопроизводна група.
III група Ниже производна група.
IV група засушене краве у првој фази.
V група – засушене краве у другој фази.
Ако има могућности може се формирати и средња производна група.
Груписање крава је теже на малим фармама због недостатка простора и мањег броја грла, на тим фармама се у главном сва грла хране са 60 % кабасте и 40 % концентроване хране.
Краве у првој лактацији зреба држати одвојено и хранити их као високо производну групу, а кад дођу у средњу фазу прве лактације могу се распоредити у неку другу групу у зависности од приноса млека и кондиције животиње.
Заједно са првотелкама могу се држати мирне, плашљиве и слабије животиње.
Краве из високо производне групе не би требало пребацивати у ниже производну групу све док оцена кондиције не буде већа од 3 или принос млека не буде нижи од просека ниже производне групе.
Да би се пад производње млека свео на минимум треба: краве селити из групе у групу према редоследу, селити више крава заједно. При групној исхрани обавезно састављати оброке уз коришћење фактора за корекцију: 1. ако су краве у лактацији у једној групи просек увећати за 30 %. 2. ако су краве у лактацији у две групе просек увећати за 20%. 3.ако су краве у лактацији у три групе просек увећати за 10%.

Иванка Видојковић дипл.инг.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.235 sekundi
Powered by Kunena Forum