Исхрана крава у раној фази лактације и потребе

Više
25 dec 2020 12:15 #43950 od Vidojković Ivanka
Рана фаза лактације је најкритичнији период у исхрани крава високе млечности.
У овој фази лектације долази до брзог пораста млечности и са шест до осам недеља постиже се максимална производња, док се максимално конзумирање оброка постизе са десет недеља лактације. Крава у овој фази лактације би максимално дневно смела да изгуби око 900г телесне масе ако се желе избећи проблеми у репродукцији и појава метаболичких болести.
И део ране фазе лактације.
То је период од прве до треће недеље након телења. У овом периоду је обавезна индивидуална брига о свакој крави. Обавезно је праћење конзумирања хране и и праћење стања материце. Спроводи се тест на кетозу. Животињама се дају најквалитетнија кабаста и концентрована хранива. Не треба правити нагле промене у оброку.не додавати велике количине додате маст. Од додатака се препоручују пуфери, живе ћелије квасца. Ако је проблем кетоза даје се прпилен гликол или калцијум пропионат и ниацин 12г/дан.
ИИ део ране фазе лактације.
Траје од 21. дана до 80. дана лактације. И даље се животињама дају најквалитетнија хранива. У овој фази краве достжу максималну производњу млека. Јавља се губитак телесне масе. Конверзија суве материје се постепено повећава.
Иванка Видојковић дипл.инг. сточарства

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.408 sekundi
Powered by Kunena Forum