MERE NEGE-PARADAJZA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #495753

  Još jedna mera koju je poželjno sprovoditi kod gajenja visokih i poluvisokih hibrida paradajza je skidanje lišća koje se nalazi pri zemljištu, odnosno ispod prve cvetne grane. Na taj način smanjujemo mogućnost zaraze najčešćom bolesti paradajza, a to je plamenjača. Naime, donji listovi su prvi napadnuti zbog dužeg zadržavanja vlage. Kad krene berba skida se lišće koje je hranilo zrele plodove, a to je 1 list ispod i 1-2 lista iznad ubranih plodova. Poželjno je redovno skidati zaraženo/oštećeno lišće od bolesti i štetočina i ono koje je počelo žuteti jer više nema uticaj na obezbedjivanje biljke asimilatima.
  Početno skidanje lišća paradajza-
  Treba početi skidanje lišća kada biljka dosegne nekih metar visine tako što se vrši odstranjivanje nekoliko donjih listova. Odstranjivanjem tih donjih listova pospešuje se ventilacija useva što ima bitnu ulogu u prevenciji bolesti.
  Pravo skidanje lišća –
  Jedan list ispod grozda i dva iznad hrane grozd. Kada se grozd ubere to lišće više nema ulogu i treba ga odstraniti. Ovaj način pogodniji je za proizvodnju u zatvorenom prostoru.
  Na otvorenom polju kod visokih hibrida paradajza može se praktikovati skidanje lišća do obranog grozda, što znači da kada se obere grozd može se skinuti svo lišće ispod.
  Odstranjivanje lišća -najčešće se vrši rukom obično povlačenjem lista naviše. List se na taj način lagano odvaja i rana brzo zarasta. Razlog za skidanje rukom je u prevenciji bolesti, jer deo koji se dodiruje ostaje u ruci i tako se neće zaraziti sledeća jer se odstranjuje dodirnuti deo.
  Skidanje lišča se vrši isključivo po lepom I suvom vremenu. Ukoliko slučajno mora da se radi u uslovima velike vlage, posle ovih aktivnosti primeniti neki od fungicida da se zatvore rane.
  Merenje pH rastvora
  Većina useva najbolje uspeva na pH od 6.0 do 6.5.
  Udaljavanjem od pomenutih vrednosti, hraniva postaju manje pristupačna i biljka ih teže usvaja, što se odražava na porast i prinos.
  Rezultati iz analize zemljišta su dobra smernica za odabir đubriva, jer određena đubriva bolje rezultate daju u kiseloj (pH<7), a određena u alkalnoj sredini (pH>7). Prilikom tumačenja analize potrebno je obratiti pažnji da li je pH analiza rađena u vodi ili KCl-u.
  Prvi simptomi nedostatka kalijuma kod paradajza javljaju se u vidu žutog kruga ispod peteljke. Ukoliko se već tada ne reaguje sa prihranom sa izraženim kalijumom pojaviće se bela unutrašnjost ploda paradajza.
  Količina primene neophodna za korekciju ovog nedostatka kalijuma i popravak kvaliteta ploda iznosi 1.5 -2kg po aru nedeljno. Količinu treba podeliti na ukupan broj navodnjavanja u toku nedelje uz pravilna navodnjavanja. Nepravilno navodnjavanje može dovesti do ispiranja hraniva u dublje slojeve.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.