NEGA PAPRIKE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #483865
    Rehak Gordana
    Učesnik

    Posle sadnje paprike na otvorenom polju, papriku treba negovati pravilno, da bi se uspešno razvila i tako omogućila dobijanje visokog prinosa.

    Najvažnije mere su:
    – kultiviranje,
    – okopavanje,
    – navodnjavanje i
    – prihrana.

    Merom kultiviranje se poboljšava aeracija,odnosno provetravanje površinskog sloja zemljišta, održava vlažnost i mehaničkim putem se uništavaju korovi. Ova mera se primenjuje sve dok biljke ne sklope redove, a primenjuje se prvi put dve nedelje posle rasađivanja. Obavezno je i posle jake kiše ili zalivanja, da se ne bi pojavila pokorica. Prva dva kultiviranja ne treba da budu dublja od tri do pet, a ostala su na pet do sedam centimetara. Paprika inače dobro podnosi okopavanje, kojim se uništavaju korovi u redu i u zoni korenovog vrata.Tokom vegetacije potrebna su dva do tri okopavanja na pet do sedam centimetara. Prvi put se radi sa prvim kultiviranjem.

    Za uspešnu proizvodnju paprike, a u uslovima sušnog perioda, neophodno je navodnjavanje koje se sa porastom biljke povećava, a naročito je potrebna u fazi cvetanja i plodonošenja. Tokom vegetacije biljkama je potrebna količina vode od 530-630 milimetara vode. Prvo navodnjavanje se vrši posle rasađivanja, a drugo posle 5-7 dana i to malom količinom vode. Tom prilikom se popunjavaju prazna mesta, a prosečan broj zalivanja je 8-12. Kod nas se uglavnom koristi veštačka kiša i tom prilikom treba koristiti fine rasprskivače, da se biljke ne bi oštetile i zemljište ne sabije.
    Prihranjivanjem treba obezbediti ujednačeno snabdevaje biljaka hranivom u pristupačnom obliku, a naročito u vreme povećanih potreba za vodom. Neophodne su dve prihrane: prva je dve do tri nedelje nakon sadnje, kada se koristi 1/4 ukupne količine azotnih đubriva, a druga je u vreme punog cvetanja i zametanja plodova.

    Paprika se može i folijarno prihranjivati, a mogu se dodavati i mikroelementi.

    Gordana Rehak, dipl.ing.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.