Opadanje cvetova krastavca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #495952
  Radić Dragomir
  Učesnik

  Краставац је једнодома биљка, што значи да се на једној биљци јављају и мушки и женски цветови. Врло је лако разликовати мушке од женских цветова – испод мушких цветова налази се само цветна дршка, а код женског цвета испод цвета се налази задебљање које подсећа на заметак будућег краставца. Мушки цвет има само прашнике, а женски цвет има жиг тучка у цвету и плодник испод цвета. Прво се појављују мушки цветови, а око седам дана касније јављају се женски, који су нешто крупнији. Увек има много више мушких цветова, како би се осигурала оплодња путем пчела и других инсеката. Једна биљка краставца формира у просеку 25-30 плодова. Тај број биљка регулише сама, зависно од спољних услова – дужине дана и квалитета светлости, топлоте, влаге, минералне исхране, количине угљендиоксида у ваздуху итд. За производњу у затвореном простору пронађене су форме које замећу партенокарпно, тј. без оплодње. Постоје и форме са искључиво женским цветовима, али за њихово гајење неопходно је при сетви убацити бар 5 % биљака са мушким цветовима. Мушки цветови после сазревања полена и обављене оплодње се суше и опадају, да не би непотребно трошили храну. Женски цветови у повољним условима не опадају, али ако се то деси, већ је касно за исправке. Разлога за то има много. Најчешћи узрок је изостанак оплодње. У затвореном простору за рану производњу цветање краставца пада у време неповољних температурних услова, испод 13 ⁰Ц, када пчеле не излећу из кошница. То може да се реши уношењем бумбара у пластеник, који лете испод ове температуре, али сигурније је одабрати партенокарпне хибриде. Дешава се да оплодња може да изостане приликом неправилног избора сорте или хибрида, који има само женске цветове, а нема у близини опрашивача са мушким цветовима, који цвета у исто време. Зато је врло важно купити семе у оригиналном паковању и код провереног добављача, како би се избегле велике штете од фалсификованог семена.
  Неправилна нега, чак и поред добре оплодње, може да изазове опадање женских цветова. Краставац је субтропска биљка, па зато тражи високе температуре за свој развој. Температуре испод 15 ⁰Ц и изнад 28 ⁰Ц изазивају лоше заметање. Дуготрајно хладно време, заливање хладном водом, садња или сетва у сенци без довољно светлости, све то може да доведе до опадања цветова и смањења приноса. Познато је да заливање краставца одстајалом водом или из бара и мочвара, доводи до повећања приноса. Хладна вода код краставца изазива још и појаву горчине у плоду. Вода из природних стајаћих вода има и ту предност што у њој има много корисних микроорганизама, који биљци дају разне имуностимулаторе и корисне биоактивне материје. Густа садња, са више од 6-8 биљака на м², зависно од сорте и хабитуса, може да буде узрочник опадања цветова. Вишак азота изазива појачан вегетативни пораст на штету генеративних органа, смањен је број женских цветова, а и они који заметну брзо опадну.
  Најбољи принос дају семенке старе 3-4 године. Млађа семена, нарочито из прошле године, дају биљке са мањим бројем женских цветова. Третман семена пре сетве стимулаторима раста – Циркон, Славол, аминокиселине и сл., може да реши овај проблем.

  Драгомир Радић, ПССС Смедерево

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.