“Poznati” kupac kao preduslov uspešne povrtarske proizvodnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #496852
  Ivanović Borko
  Učesnik

  Pre zasnivanja, odnosno, i pre planiranja šta gajiti koju sortu ili hibrid se odlučiti kao preduslov za uspešnu proizvodnju bilo bi poželjno prethodno ispitati tržište. Pokušati naći kupca jer proizvodnja povrća je jako skupa i visoko riskantna zbog vrlo kratkog perioda kada poljoprivrednici moraju svoje proizvode plasirati na tržište.
  Svedoci smo ove sezone da su problemi isti, proizvoditi se može i mora, ali kada dođe trenutak za mukotrpan rad da se realizuje kupaca nema ili ako ih ima zahtevaju izuzetan kvalitet i pre svega siguran proizvod koji mora proći kontrolu odnosno pre svega analize na ostatke pesticida i teških metala.
  Da bi se ovi problemi predupredili po meni rešenje je u osnivanju Asocijacija povrtara istih ili sličnih povrtarskih vrsta koja bi imala status pravnih lica i kao takvi pristupali rešavanju problema svih članova.
  Pronalazak pot. Kupaca, organizovane proizvodnje, prodaja, naplata, vođenje proizvodnje u tehnološkom smislu.
  Ta inicijativa mora poisteće od samih proizvođača jer u suprotnom biće prepušteni pojedinačno sami sebi i tržište će usloviti da imamo situaciju da kada proizvoda ima nema ko da kupi, a kada bi i imalo pre svega stranih kupaca obično nije zadovoljavaju ni kvalitet ni količina, a za zdravstvenu bezbednost proizvoda niko neće da garantuje.

  Borko Ivanović Psss Čačak

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.