Karakteristike sorata pšenice za jesenju setvu 2019. godine -Jorgovanka Vlajkov

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #305792

    Karakteristike sorata pšenice za jesenju setvu 2019. godine -Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.

    Na osnovu sadržaja sirovih proteina i sedimentacione vrednosti pšenice se razvrstava u I, II i III klasu:
    Klase kvaliteta pšenice
    Klasa Sirovi proteini u % Sedimentaciona vrednost
    I Najmanje 13,0 Najmanje 40
    II Najmanje 11,5 Najmanje 30
    III Najmanje 10,0 Najmanje 18

    NS RAPSODIJA: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 13%, kvalitetna klasa A2,
    NS POBEDA: Srednje kasna sorta, sadržaj protein oko 12-15%, kvalitetna klasa B1-A1,
    NS RENESANSA: Rana sorta, sadržaj protein oko 13,5 %, kvalitetna klasa B1-A1,
    NS DIKA: Rana sorta, sadržaj protein oko 12-14 %, kvalitetna klasa A2-B1,
    NS FUTURA: Srednje kasna sorta, sadržaj protein oko 12-14 %, kvalitetna klasa A2,
    NS 40 S: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 13 %, kvalitetna klasa B1-B2,
    NS ZVEZDANA: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 12-15 %,
    NS SIMONIDA: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 12-14 %,
    KWS BASMATI: Srednje rana sorta, srednji sadržaj proteina,
    KWS FARINELI: Srednje rana sorta, sadržaj protein 12-14 %, kvalitetna klasa A2-B1,
    KWS SIRTAKI: Srednje rana sorta, sadržaj protein 12,7 %,
    KWS FERIA: Srednje rana sorta, sadržaj protein 13 %,
    LG APACHE: Srednje kasna sorta, srednji sadržaj proteina,
    LG ANAPURNA : Rana sorta, srednji sadržaj proteina,
    LG NIKOL: Srednje rana sorta, sadržaj proteina 12 %,
    LG AVENUE : Rana sorta, srednji sadržaj proteina, hlebna sorta,
    RAIFFEISEN-GRAINDOR:Srednje kasna sorta, sadržaj protein 12,1-13,4%, kvalitetna klasa A,
    SYNGENTA –INGENIO: Srednje rana sorta, sadržaj proteina visok, kvalitetna klasa B1-A2,
    SYNGENTA –ILLIKO: Rana sorta, sadržaj proteina visok, kvalitetna klasa B1, hlebna sorta,
    SYNGENTA –MOISSON: Rana do srednje rana sorta, srednji sadržaj proteina, kvalitetna klasa B2-B1, hlebna sorta,
    BC ANICA: Srednje rana sorta, sadržaj protein 12,5-14,5 %,
    BC RENATA: Kasna sorta, srednji sadržaj proteina, hlebna sorta.
    AS HYFI: Hibrid pšenice, srednje rani, srednji sadržaj proteina.

    NAPOMENA: Sadržaj proteina u zrnu pšenice može se korigovati načinom, vremenom i količinom unošenja azotnog mineralnog đubriva.

    Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.
    PSSS Požarevac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.