Žetva soje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #506566

  На подручју Подунавског округа ратари су кренули са жетвом соје, која је за разлику од протеклих година доспела раније због високих дневних температура. Жетва соје обавља се у пуној зрелости када лишће опадне са биљaкa, махуне и стабло добију тамно мрку боју, а зрно у махунама „звони“. Уколико је усев соје био изложен стресним условима (суша, високе температуре и обилне падивине у периоду пре почетка жетве), одређен број листова ће се задржати на биљкама, иако су зрна унутар махуна зрела. Управо зато је најпоузданији начин одређивања времена жетве уз помоћ влагомера. Уколико се закасни са жетвом долази до пуцања махуна, чиме се принос соје пре почетка жетве значајно умањује. Отпорност према пуцању махуна је сортна особина, тако да приликом избора сортимента треба обратити пажњу и на ову особину. Прераном жетвом се може изгубити око 160 kg/hа зрна соје, а закаснелом жетвом од 10 дана губитак приноса биће преко 200 kg/hа.
  Припрема комбајна за жетву и евентуалне поправке треба да омогуће елиминисање или смањење кварова у сезони, смањење оштећења и губитака зрна и спречавање пожара. Пре жетве треба проверити радне органе и довести их у стање радне способности за услове који одговарају соји. Сва потребна подешавања комбајна треба да се прилагоде стању усева (полегао или не) на парцели, влажности зрна, закоровљености, те да се спроведу у складу са упутствима произвођача.
  Житним комбајном се обавља жетва соје и мора се подесити на следећи начин: хедер мора бити хоризонталан, обавезно ускладити број обртаја витла са брзином кретања комбајна, изабрати одговарајући положај витла хедера, смањити број обратаја бубња на 500- 700 о/min, подесити зазор бубња у зависности од влажности, подесити отворе сита у зависности од крупноће семена, а лимове вентилатора потпуно отворити. Губитак приноса услед неправилног подешавања комбајна креће се око 20%. Током жетве потребно је ускладити радну брзину са стањем усева. Препорука је ићи нешто спорије како би висина реза била нешто нижа. Овим начином се смањују жетвени губици, јер се пожању и ниже махуне, што је изузетно важно јер се најкрупније, најквалитетније и најбоље наливена зрна налазе баш у тим доњим махунама. На парцелама на којима је усев соје сувљи треба спорије возити комбајн, а жетву обавити у јутарњим или у вечерњим часовима када је већа релативна влажност ваздуха. Пожељно је жетву завршити у што краћем року јер зреле махуне пуцају и настају губици семена. Суво семе са 13-14 % влаге се транспортује у складишта.
  За сада је принос знатно нижи од просечног што је последица овогодишње суше, ектремно високих температура, дефицита падавина и у многим махунама ове уљарице нема зрна.
  Након жетве, жетвени остаци се или заоравају или се користе за исхрану оваца.
  Саветодавац : Сања Миловановић Миленковић

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.