Agrotehnika u zasadu maline posle završene berbe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #506573

  Da bi poljoprivredni proizvođaci ostvarili visoke prinose i dobili kvalitetne i zdrave plodove treba obavezno blagovremeno i kvalitetno da primene sve agrotehnicke mere, posle berbe i kasnije u toku narednog vegetacionog perioda. U praksi u većini malinjaka se ne primenjuju navedene agrotehničke mere koje slede posle berbe te iz tog razloga smanjeni su prinosi, kvalitet i zdravstvena ispravnost ploda. Agrotehničke mere koje se primenjuju u zasadima posle berbe su:
  – uklanjanje izdanaka koji su doneli rod;
  – proređivanje ovogodišnjih izdanaka;
  – zaštita zasada maline posle berbe;
  – dopunska obrada zemljišta;
  – zalivanje (navodnjavanje malinjaka);
  – dubrenje malinjaka u jesen;
  – popravka špalira i vezivanje izdanaka za žicu.

  Uklanjanje izdanaka koji su doneli rod
  Redovna i obavezna mera koja se izvodi svake godine u rodnim zasadima je uklanjanje starih izdanaka koji su doneli rod. Sa završetkom berbe ovi izdanci su završili svoju funkciju. Njih odmah treba iseći, sačekati tri do četiri dana da se prosuše, a zatim izneti iz malinjaka i spaliti. Njihovim iznošenjem i uklanjanjem smanjuje se i konkurencija u hrani i vodi mladim ovogodišnjim izdancima (ostavljenim za rod u narednoj godini) koja im je neophodna do kraja vegetacije za stvaranje cvetnih pupoljaka, normalno dozrevanje i razvoj do optimalne visine za ostverivanje visokih prinosa. Iznošenjem starih izdanaka u malinjaku se poboljšava provertavanje i osunčavanje, a samim tim se smanjuju povoljni uslovi za razvoj štetnih organizama na mladim izdancima. Izdanci koji imaju dovoljno sunca u toku vegetacije bolje dozrevaju i lakše podnose niske temperature u toku zime, kao i temperaturna kolebanja.

  Proređivanje ovogodišnjih izdanaka
  Posle serije uklanjanja ovogodišnjih izdanaka neposredno pred berbu maline izdanke koji su ostali u momentu posle uklanjanja rodnih izdanaka treba još jednom prorediti. Posle berbe iz malinjaka se uklanjaju svi izdanci koji se nalaze van reda, sav višak izdanaka u redu (a u redu treba ostaviti 6 do 9 normalno razvijenih, zdravih izdanaka na 1 m dužine špalira koji treba da donesu rod za narednu godinu). Takode, uklanjaju se i svi zaraženi izdanci. U ovom periodu ostavljeni broj izdanaka uvek mora da bude veci od potrebnih da bi u prolece naredne godine imala dovoljno zdravih i normalno razvijenih za proizvodnju ploda. U redu naredne godine na dužini od jednog metra ostavlja se 5 do 6 rodnih izdanaka koji treba da donesu rod. Rezerva od 6 do 9 ostavljenih izdanaka se uklanja tek u proleće, a uklanjaju se najslabiji, bolesni, izmrzli, oštećeni (izlomljeni snegom) ako ih ima.

  Dopunska obrada zemljišta
  Dopunska obrada zemljišta u malinjaku posle berbe podrazumeva obradu, tanjiranje ili freziranje u cilju uništavanja korova. Zemljište u redu okopati ručno kod manjih zasada.

  Zalivanje (navodnjavanje) malinjaka
  Malina za svoje uspevanje i visoko kvalitetan prinos traži da u toku čitave vegetacije u zemljištu ima dovoljno vlage. Najveće potrebe za vodom su u fenofazi cvetanja, razvoja i sazrevanja plodova, kao i posle berbe kada se intenzivno odvija porast izdanaka koji sledeće godine donose rod. Kada će se obaviti navodnjavanje zavisi od konkretnih ekoloških uslova svakog područja, ali treba naglasiti da se ne sme dozvoliti isušivanje površinskog sloja zemljišta do dubine gde se nalazi najveća masa korenovog sistema. Ako ima mgucnosti i ako je potrebno, najbolje je malinjak posle berbe zaliti 2 do 3 puta sistemom kap po kap, jer se na ovaj nacin voda obezbeđuje u špaliru, a i u dubini se difuzno širi.

  Đubrenje malinjaka u jesen
  Zasade maline u jesen svake godine redovno đubriti organskim i kompleksnim mineralnim đubrivima. Od organskih dubriva najbolje rezulatate daje dobro zgoreli, goveđi i ovčiji stajnjak. Ovo đubrivo se u toku jeseni rastura po celom malinjaku u međuredni prostor zajedno sa kompleksnim dubrivom N:P:K 10:12:26 + 3% MgO, a nakom toga plićim oranjem unesu u zemlju. Tako se potencijal đubriva najbolje koristi. Količine đubriva zavise od plodnosti zemljišta.

  Popravka špalira i vezivanje izdanaka za žicu
  U ovom periodu popraviti špalirnu armaturu, kolje i žice. Dešava se vrlo često da se pod teretom roda iskrivi armatura špalira, kolja i skida žica. Najčešće u zasadima koji su u punom rodu izloženi jakim udarima vetra i olujama. Kolje se ispravi, žica zategne i nastavi ako je iskidana i pristupi se vezivanju izdanaka.
  Vezivanje se izvodi tako što se kraj kanapa zaveže za čeoni stub, a zatim obmota oko sledećeg stuba bez vezivanja, jer se postupak nastavlja na sledećem stubu sve do kraja reda. Sa druge strane reda postupak se ponavlja tako da se svi izdanci stavljaju u prostor između dva kanapa bez ikakvog vezivanja.

  Dipl.inž Snežana Dragićević-Filipović
  PSSS Čačak

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.