Sorta maline – Enrosadira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #506875

  Sorta maline – Enrosadira
  Enrosadira, dvorodna sorta maline i na području PSSS Loznica počinje sve više da se širi. Pored proizvodnje na otvorenom , ove godine je podignut jedan zasad u visokim plastenicima u kome se uskoro očekuje prvi rod.
  Italijanska sorta koja zaslužuje pažnju pre svega zbog svetlocrvenih, krupnih (7gr.) , veoma ukusnih slatkih plodova, koji su čvrsti, transpotabilni, mogu se dugo čuvati u svežem stanju (12 dana na +4). Berba ove sorte počinje oko 15. jula u nižim predelima. Cveta i plodonosi do kasne jeseni, odnosno, do prvih mrazeva (2020 -berba 27. 11.). Pre svega je namenjena za upotrebu u svežem stanju, može se i zamrzavati.
  Enrosadira je sorta sa uspravnim izdancima, veoma laka za branje jer su plodovi krupni, nisu zaklonjeni lišćem. Uz pravilan odabir parcele, odgovarajuću agrotehniku i povoljne vremenske uslove tokom jeseni daje visoke prinose. Do sada se pokazala kao veoma otporna na bolesti i štetočine.
  Sadnja se obavlja u jesen ili proleće sa razmakom 0,3mx2-3m, u prvoj godini već daje rod. S obzirom da nosi veliki rod potreban joj je naslon koji čine 2-3 sprata paralelnih kanapa, žica ili sličnog materijala i žica za špalirsko vezivanje. Nakon berbe, pre snežnih padavina, izdanci se skrate do zemlje, do korena,, zasad pođubri organskim i osnovnim đubrivom, plitko obradi, malo ogrne i tako čeka sledeću vegetaciju. U slučaju da se planira dvokratna berba, u redu se ostavlja 4-5 izdanaka za prolećni rod a ostali se skraćuju do zemlje. U rano proleće izdancima se skrate vrhovi tako da će na donjem delu izdanci doneti rod u maj-junu. Odmah nakon berbe ovi izdanci se seku do zemlje i iznose iz zasada a mladi izdanci proređuju, neguju i plodonose od jula do decembra(u povoljnim vremenskim uslovima). S obzirom da daje visoke prinose, da je umereno bujna sorta koja tokom toplog leta cveta i plodonosi, kao i druge remontantne sorte, za gajenje ove sorte potrebno je obezbediti sistem za navodnjavanje sa fertigacijom, po mogućstvu i sistem za orošavanje i mrežu za zasenu ili protivgradnu mrežu. Proizvodnja u visokim plastenicima za ranu prolećnu i kasnu jesenju berbu je idealno rešenje za visoke prinose i postizanje visoke cene plodova, s tim što je ovaj vid proizvodnje velika investicija.
  Iako je na našem terenu prisutna tek 3godine Enrosadira kao dvorodna sorta je zavredela pažnju i ima tendenciju širenja.
  Zlatica Krsmanović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.