Nega kupine posle berbe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #506170

  Najvažnije agrotehničke mere u zasadu kupine posle berbe: uklanjanje dvogodišnjih izdanaka koji su doneli rod; đubrenje; obrada zemljišta.

  U toku vegetacije kupina obrazuje veliki broj izdanaka od kojih treba izvestan broj prorediti i ukloniti još tokom vegetacije, a ostale ujednačene, dovoljno duge i razgranate, treba ostaviti za rod u narednoj vegetaciji.

  Dvogodišnji izdanci koji su doneli rod krajem vegetacije smanjuju transpiraciju i tada su najviše izloženi napadu štetnih patogena i insekata. Posledice napada dovode do sušenja i propadanja izdanaka a istovremenog prelaska štetnih bolesti i insekata na jednogodišnje izdanke kupine.Uklanjanje starih izdanaka koji su doneli rod obavlja se odmah posle završene berbe. Time se otklanja mogućnost zaraze novih izdanaka patogenima, omogućuje bolja osvetljenost, provetravanje i ishrana – sve to utiče na bolje sazrevanje izdanaka i bolje formiranje cvetnih pupoljaka za narednu godinu. Uklanjaju se i oštećeni, polomljeni mladi izdanci i prekobrojni izdanci iz tekuće vegetacije. Odsečene stare i nove izdanke izneti van parcele.

  Osnovno đubrenje obavlja se u kasnu jesen i izvodi se stajskim – organsko i kompleksnim mineralnim đubrivom.

  Nakon rasturanja stajnjaka i mineralnih đubriva, odnosno krajem oktobra i tokom novembra obavlja se obrada međurednog prostora na 10 do 12 cm dubine. Svake treće ili četvrte godine preporučuje se dublja obrada 12-18 cm dubine uzanog pojasa između redova, u širini 60-80 cm, kombinovana sa unošenjem stajnjaka, kalijumovih i fosfornih đubriva.

  Mirjana Ostojić, savetodavac za voćarstvo
  PSSS Kraljevo DOO Kraljevo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.